25% от червеното месо у нас се добива в стопанствата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Производство на месо у нас през миналата година е 212 356 тона. Обемът на червеното месо в  кланично тегло е 102 716 тона , като 77 512 тона или 75% е добито в регистрирани кланици, а 25% или 25 204 тона в стопанствата. От бялото месо производството възлиза на 109 640 тона като промишленото производство на бяло месо е 97% или около 106 852 тона и само 3% се добива в стопанствата. Това сочат данни на земеделското министерство.

Кланиците (работещи) в страната за миналата година са били 76 – червено месо. Закланите животни в тях е 1.311 милиона, което е лек спад – с 1.4% в сравнение с 2015 г., а произведеното от тях месо е с 10.7% повече. Закланите говеда в кланиците са с 27.1% повече, а закланите свине – с 9.6% повече. Добитото говеждо месо бележи ръст с 27.9%, а свинско – с 10.2%. Намалява броят на закланите овце и кози в кланиците, както и добитото от тях месо спрямо 2015 г. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2016 година са 962 хил. броя и са с 4.7% по-малко в сравнение с предходния период.

Бяло месо се е добивало в 23 кланици у нас през миналата година като в тях са произведени  96 498 тона месо, което е с 5 202 тона повече спрямо 2015 година. Субпродуктите възлизат на 7 412 тона – или увеличение с 1.5%. Количеството втлъстен черен дроб е 2 942 тона, с 10.8% повече спрямо 2015 г. Ръст има при броя на закланите бройлери – с 2.4%, а произведеното месо от тях (вкл. субпродуктите) е 79 610 тона. Това е 74.5% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли бележи спад с 12.7%, а добитото месо от тях е с 16.0% по-малко спрямо 2015 г.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама