Държавни експерти по тютюна обсъдиха сектора в Рим

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Представители на министерства на земеделието и храните на страните-членки на ЕС проведоха кръгла маса в Рим. Събитието е втори работен ден  от двудневния форум по учредяване на ELTI, европейската междубраншова организация на суровия тютюн в ЕС.

От ELTI участваха държавите производителки от Европейската асоциация на тютюнопроизводителите в съюза UNITA,  сред които България, представена от „Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010), съобщиха от пресцентъра на организацията. Във форума взеха участие също държавни експерти по сектор „Тютюн“ от аграрните министерства на Испания, Унгария, Полша, Гърция и Хърватия. МЗХГ на България бе представено от Георги Ралчев. Страната домакин Италия участва с екип експерти по растениевъдство и горски карабинери. Общо в кръглата маса работиха браншови организации на тютюнопроизводители от 11 държави от ЕС, 7 преработватели на суров тютюн от съюза и представители на министерства на земеделието на 7 държави.

В рамките на работния ден се проведе Среща на кметовете от тютюнопроизводителните райони на ЕС. В инициативата са включени дискусии между представители на средни и малки населени места, характерни с традиционно отглеждане на тютюн, както и кулинарно представяне на държавите чрез специфични национални ястия и напитки. България ще бъде представена от члена на УС на НАТ-2010 и кмет на с. Ясенково, обл. Шумен Метхи Сали с демонстрация на българска ракия, суджук, домашни курабии, сладко и локум от рози.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА