Нова аналитична техника за откриване на фалшифицирани шафран с гардения нахлува в Европа. Скъпата подправка се разрежда с екстракти от плодове от растения гардения (Gardenia jasminoides). Този продукт е забранен в Европа. Това се казва в месечно резюме на статиите за измами и фалшифициране на храни през април 2017 г. Източникът на информацията, представена от д-р Мадлен Василева, главен експерт в дирекция ОРХВ на МЗХГ, е Обединеният център за изследвания на Европейската комисия.
Университетът на Alcala в Мадрид е разработил и патентовал нова техника за откриване на фалшифициран шафран. Тя разчита на хроматография, която дава възможност за идентифициране на geniposide, съединение присъстващо само в плодовете на гардения, но не и в шафрана.
Още по темата:
Хасан Тахиров: Гледайте поне 1 декар с шафранов минзухар, за да е рентабилно
До 390 лв./дка инвестиции за производство на шафранов минзухар
Отглеждането на шафран у нас може да бъде успешен допълващ, но не и основен поминък