Да се намали наполовина количеството на хранителните отпадъци в ЕС до 2030 г., това е целта, заложена от евродепутатите след приета Резолюция, става ясно от съобщение на българското представителство на ЕП. Към момента количеството изхвърляна храна възлиза на 88 милиона тона годишно. Цел на евродепутатите е да се премахнат съществуващите ограничения върху даряването на храна и се внесе повече яснота относно етикетирането на продуктите с думите „най-добър до“ и „срок на годност“.
Резолюцията е приета с 623 гласа „за“. Против нея са гласували 33-ма депутати, а 20 са се въздържали.
Евродепутатите призовават държавите членки да предприемат мерки за намаляване на хранителните отпадъци в Общността с 30% до 2025 г. и 50% до 2030 г. в сравнение с 2014 г. Тази цел беше въведена в законодателството относно отпадъците, гласувано през март.
Необходимо е националните органи и заинтересованите страни да положат повече усилия, за да разяснят на потребителите значението на етикетите „срок на годност“ и „най-добър до“, включително и факта, че храната може да се консумира дори и след като срокът на етика „най-добър до“ изтече, се посочва в съобщението. EП отправя призив към Комисията да направи оценка дали няма да е от полза премахването на информация за някои дати за продукти, които не представляват никакъв риск за общественото здраве или околната среда.
Комисията трябва още да предложи и промяна в Директивата за ДДС, за да разреши освобождаване от данък добавена стойност на дарения на храни, а Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица трябва да улесни даряването на храни чрез финансиране на разходите за събиране, транспортиране, съхранение, разпространение и дистрибуция на дарените храни.