Изкуствените подсладители повишават риска от удар и деменция

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Консумацията на една напитка с изкуствени подсладители на ден може да повиши риска от удар и деменция, сочи проучване, цитирано от foodnavigator.com.

Въпреки че не е намерена връзка между напитките със захар, удара и деменцията, това не означава, че те са здравословна опция, посочва Матю Пейз, водещият автор в проучването.

Изследването е обхванало близо 3 000 души, като за удар са наблюдавани хора на възраст над 45 години, а за деменция – над 60. Наблюдението е продължило в рамките на десетилетие. 3% от хората са получили удар, а 5% – деменция.

Доктор Рейчъл Джонсън, професор по хранене в Университета във Вермонт, казва, че напитките с подсладители могат да имат роля в намаляването на теглото или при хора с диабет, но изследователите насърчават хората да пият вода, нискомаслено мляко или други напитки, без добавени подсладители.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама