Само 2 дни до забраната за калкан, рибарите със слаб улов

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Само два дни остават до влизането на пълната забрана за улов на калкан в Черно море. Тази година морските рибари очакваха големи количества и бързо изпълняване на квотата. Пред „Агрозона“ Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“ заяви, че морето е пълно с калкан. Малко преди влизането на ограничението обаче морските вълци се оплакват от слаб улов. Според тях основна причина за това е тежката зима. Корабите правят преход по 8 – 9 часа навътре в морето и всички капитани били принудени да се съобразяват с прогнозите за времето. Така влизанията са поне два пъти по-малко, отколкото в нормални условия.

Забраната за улов на калкан е два месеца. Рибарите обаче настояват тя да бъде удължена с още един месец, за да може да се развие хайвера. В противен случай, няма да бъде опазен ресурсът от калкан в Черно море, предупреждават морските вълци.

Дългата и тежка зима ще забави като цяло риболовния сезон, прогнозират рибари, цитирани от Монитор. В момента по даляните излизат малки количества трицона и карагьоз. Около Гергьовден се очаква да се появи сафрид, но е малко вероятно, тъй като водата е много студена. Температурата й е 5 – 6 градуса, а трябва да стигне поне 12 градуса, за да може хайверът да се развие. През май морето трябва да бъка от карагьоз и пролетен сафрид, но заради студената вода рибата ще тръгне по-късно.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА