Изтеглиха от дневния ред на МС скандална промяна, ощетяваща производителите на плодове и зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Изтеглиха в последния момент от дневния ред на МС скандална промяна, ощетяваща българските земеделски производители. Става въпрос за Наредбата по прилагане на схеми по ”Училищен плод” и  „Училищно мляко“. Пред „Агрозона“ родни производители алармираха, че текстът ще се приеме без никакво допитване до бранша и ще отпадне привилегията им пред търговците да предлагат българската продукция. „Ние искахме да се впише изискване, според което 100 % от продукцията да бъде българска, както и  директен достъп до схемата“, коментира Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.  В момента конкуренцията за училищните схеми е с македонските, турските и гръцките производители, каза Търпанова. В текстът няма никакъв приоритет за родното производство.

Въпреки отпадането от дневния ред на текста, производителите са категорични, че ако не се впише подобно предимство децата ни ще продължат да ядат чужди и некачествени храни. “Всички знаем с какви химикали се третират вносните плодове. Визуално изглеждат много добре, но не са здравословни. Продукцията е лагерувала с месеци по контейнери и хладилници. От друга страна нашите производители предлагат свежа и прясна продукция. В случая обаче се дава приоритет на търговците за сметка на здравето“, категоричен е председателят на Добруджанския овощарски съюз.

Целият бранш е против този вид на Наредбата за училищен плод – няма абсолютно никакъв приоритет за родната продукция. Това коментира от своя страна Слави Трифонов, председател на Национален съюз на градинарите в България. „Преписва се старата наредба, което означава, че децата ни отново ще ядат вносни плодове и зеленчуци на баснословни цени. Лично говорих със служебния министър Христо Бозуков по въпроса, който заяви, че Наредбата е качена на сайта на Министерство на земеделието и храните преди 14 дни. Дори и така да е в момента целият бранш е на полето, няма кой да проверява дали ще се качи наредба или не. Трябваше най-малкото да ни уведомят, че текстът е достъпен“.

Привилегия за българските производители по училищните схеми е обсъждана няколко пъти в МЗХ, като има принципна договорка такава да се въведе, информира Трифонов. Пред нас той разказа, че търговците са вкарали Наредбата в Комисията за защита на конкуренцията. „Беше заведено административно дело и най-вероятно КЗК е отсъдила в защита на търговците. Въпросът е защо българските деца трябва да ядат плодове от хиляди километри. Става въпрос за три хиляди тона плодове. Само асоциацията, в която аз членувам може да обезпечи това количество. Оранжеристите имат готовност да го произвеждат целогодишно“.

Мнение по темата изрази и бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева. В една от социалните мрежи тя написа, че служебното ръководство на МЗХ отново е на път да вземе грешно решение и да ощети българските производители. Според нея измененията са в грешна посока, защото ще премахнат привилегията на българските производители да доставят прясна и сезонна храна на учениците. „През 2016 г. променихме Наредбата като дадохме предимство на производителите пред търговците и поради факта, че цените, на които се зареждаха продуктите бяха завишени. Промените бяха обсъдени с всички заинтересовани страни и стигнахме до консенсус“, коментира Танева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА