Комплекс от фактори ще допринесат за задържане цената на суровото мляко в ЕС на ниво от 0,58-0,6 лв/л през 2017 г. Сред тях са предстоящото увеличение на производството (пикът е през месец май), като доставките на мляко се очаква да се увеличат с 0,6% в ЕС за 2017 г. Също така размерът на млечното стадо в някои страни подсказва увеличение на доставките (Полша +3,6% за януари в сравнение с 2016). Други фактори са увеличението на производството в САЩ и възстановяването в Нова Зеландия, както и натрупаните запаси от сухо мляко в съюза.
След значителното покачване на цените на млечните продукти в ЕС от миналия септември, през февруари има известно успокоение. Цената на маслото и сирене Чедър остават на същите нива, а на сухото обезмаслено мляко намалява с 6,3%. Поевтиняването на еврото в следващите месеци в резултат на лихвената политиката на САЩ, ще способства за по-добра конкурентоспособност на европейските млечни продукти.
Индексът на цените на млечните продукти в света по данни на ФАО бележи осезаем ръст в последните 5 месеца, като увеличението за този период е около 9%. За сравнение с периода 2002-2004 год., цените през февруари, 2017 год. са 94% по-високи. Основната причина за увеличението е растящото търсене и увеличението на доходите на населението в развиващите се страни, основно Китай и Индия.