Европейският съюз апелира за спасяването на храна, а ЕК не успява да ограничи загубата й.
За да се справи с проблема в Обединеното кралство неправителствена организация организира доброволци, които да обират останалата по полетата продукция и така да я спасяват. Спасените култури се раздават за благотворителност на нуждаещите. Практиката се начира глийнинг. Тя датира от Средовековието, когато бедни селяни в Европа са обирали несъбраната продукция след реколтиране на площите, обясниха специално за “Агрозона” от Feed Back Global.
Организацията спасява по 100 тона храна за една година, достатъчни за приготвянето на 1,25 млн. порции, с които могат да бъдат нахранени 3400 души с по една порция всеки ден в продължение на 12 месеца. През годините организацията е работила с много фермери и има установени партньорски отношения с тях. За миналата година, например, си е партнирала с над 30 стопанства. Що се отнася до доброволците, през 2016 г. броят им е надхвърлял 700 души. Сред инициативите на НПО-то са големи събития, на които раздават на нуждаещи се храна, приготвена от спасени хранителни продукти.
От Българската хранителна банка коментираха за “Агрозона”, че не им е известно в нашата страна да има практика за спасяване на хранителни продукти от стопанствата.
Четете още: Окончателно: Отпада ДДС върху дарени храни