Бракониери отстреляха защитени видове във Варненско

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Само за една седмица две червеногуши гъски и голям воден бик са били отстреляни от бракониери в района на Шабленско езеро. Червеногушата гъска е световно застрашен вид.  Днес в света са оцелели не повече от 50 000 екземпляра. Езерата Шабла и Дуранкулак са едни от най-предпочитаните места за зимуване на този вид гъски. Големият воден бик е включен в Червената книга на България. Числеността му през размножителния период е не повече от 100 до 150 птици.

Труповете на трите птици са открити от доброволци на Българско дружество за защита на птиците по време на редовния мониторинг и броене на зимуващите диви гъски в страната. Първата червеногуша гъска е намерена още на 22 януари (неделя) – ловен ден. Нарушителите са направили опит да прикрият следите си, като са скрили мъртвата птица сред храсти в посещаваната от тях ловна територия. Само седмица по-късно, на същото място, в последния ловен ден на водоплаващ дивеч за този сезон, е открит труп и на друга червеногуша гъска.  Само ден преди намирането й, доброволците се натъкват на още едно драстично посегателство върху застрашен вид, какъвто е големият воден бик. Откритият труп дори е бил показно поставен на клоните на храст и забелязан от далеч.

2

Тези случаи, както и още няколко регистрирани на други места, говорят за  регулярна практика от страна на ловците в района да се стреля не само срещу видове, които са разрешени за лов, но и срещу защитени видове, които ловците би трябвало да познават.  БДЗП сезира институциите за поредица от нарушения в района на Шабла и Дуранкулак, включително за отстрел на още една червеногуша гъска още на 15 януари. Тогава птицата е била отстреляна пред очите на доброволците, участващи в средно зимното преброяване на водолюбивите птици.

Нарушенията на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие стават въпреки проверките на подвижните горски стражи към Регионалните дирекции по горите на територията на цялата страна и особено на Черноморското крайбрежие, където традиционно са най-големите струпвания на водолюбиви птици през зимата.

Напомняме, че отново през януари в района на Бургаските езера при съвместни проверки на доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Регионална дирекция по горите – Бургас бяха установени нарушители отстреляли два пъти повече гъски от разрешената норма и използвали незаконни звукови устройства, привличащи птиците. Явно са необходими по-сериозни мерки, като забрана на лова в местата с редовни нарушения, въвеждане на периодично явяване на изпити за подновяване на правото на лов и други подобни, за да се гарантира, опазването на застрашените видове.

Снимки: bspb.org

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА