В Армения затягат контрола върху качеството на коняка

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Земеделското министерство на Армения планира да затегне контрола върху качеството на коняка, произвеждан в Армения. Предвижда се производителите да бъдат задължени да правят изотопна проверка на качеството на известната напитка.

При проверката на съдържащите се в коняка изотопи ще се различава алкохолът получен от грозде от индустриалният, освен това този контрол може дори да се ползва и при проверка на виното. При това положение ще се избягват конфликти в този толкова важен за експорта на Армения отрасъл. Наскоро експертите от аграрното министерство на Армения разработиха държавен стандарт за качеството на коняка и виното. При предвиждания анализ ще може да се проследява произхода на суровините и състава на напитката.

Арменски коняк е обобщаващо име на различни марки бренди, произвеждано в Армения. По времето на СССР арменските коняци получават широка известност и редица награди. Напитката е традиционна, приготвена е от местен спирт, получен от специфични сортове грозде, отглеждано на територията на Армения и Нагорни Карабах и се бутилира в Армения.

Във връзка с ограничението за наименованието „коняк“ арменското правителство въвежда новото наименование „арбун“ за тази напитка, докато „бренди“ се запазва за алкохолните напитка, изготвена със смес от вносен и местен спирт.

Повечето известни марки арменски коняк – „Арарат“, „Ани“, „Ахтамар“, „Наири“ днес се произвеждат от компанията Pernod Ricard Armenia, подразделение на френския концерн Перно Рикар.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама