Повечето любители на здравословното хранене знаят, че почти всички ядки са най-полезни, когато са сурови. Бадемите са ярък пример за това. Освен, че са много вкусни, те носят и много здравословни ползи на организма. Този вид ядки има понижаващ холестерола ефект, редовната и умерена консумация е добра превенция на диабет. Мазнините в тях са ненаситени.
Въпреки че са пълноценна и полезна храна, е добре да имате предвид, че те дават много енергия на организма – около 580 калории на 100 гр и не е желателно да прекалявате с похапването им.
Бадемите са богати на витамин Е, който има антиоксидантно действие и се бори със свободните радикали. Съдържат и магнезий, активен помощник срещу стреса и крампите на мускулите. Като цяло бадемите имат позитивно влияние върху нервната система.
Eкспертите по хранене ги препоръчват за хора, чиято работа е свързана с голямо умствено напрежение, тъй като този вид ядки се грижат за доброто функциониране на мозъка, съдържат рибофлавин и L-карнитин, вещества които стимулират мозъчната активност и намаляват вероятността от развитие на Алцхаймер. Фосфорът в бадемите прави костите и зъбите по-здрави и издръжливи.
Защо са полезни бадемите

Автор:
Екип на Агрозона
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие.
Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби.
Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.