БАБХ започва изследване на над 1 млн. животни за заразни болести

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Българска агенция по безопасност на храните стартира изследванията на болестите по животните бруцелоза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете.Изследванията са част от  Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите.

Програмата гарантира опазването на здравето на животните от заразни болести и здравето на хората от зоонози (болести предавани от животни на хора). Изпълнява през цялата година и включва 25 болести по животните и зоонози със значение за ЕС и България и 18 болести с епизоотично значение, за които следва да се поддържа диагностична готовност.

Изследванията на пробите ще се извършват в държавни лаборатории  Осигурен е необходимият административен капацитет за извършане изследванията по програмата.

Ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза по ЕПЖ, ДПЖ и по свинете, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете и други. Ще се вземат близо 1,1 млн. проби, в това число над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 10 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза.  38 800 проби от кочове за заразен епидидимит, 2400 от коне за инфекциозна анемия и САП.

При планиране на профилактичните мероприятия, които ще се извършат срещу заразните болести, са взети под внимание епизоотичната обстановка в България и съседните страни, епизоотичния статус на животните в населените места, както и наличието на обекти с епизоотично значение и връзките им с други такива. При предвиждането е анализирана и епизоотологичната, епидемиологичната и икономическата значимост на отделните заразни болести. Под внимание са взети и броя на животновъдните обекти, стадата и животни в населените места, въведените мерки за биосигурност на животновъдните обекти от собствениците и други.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА