Международен форум за нодуларния дерматит ще се проведе в София

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Международен форум за  нодуларния дерматит ще се проведе в София. Това бе оповестено по време на заседание на земеделския управителен комитет между България и Турция. Двете страни обсъдиха възможности за сътрудничество. Срещата се състоя в сградата на Министерството на земеделието и храните, където заместник-министър д-р Цветан Димитров и заместник-държавният секретар на Министерството на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция д-р Дурали Кочак обмениха информация за съвместните действия в борбата с болести по животните, както и за засилване на търговията между двете държави.

 На международния форум, който ще започне в началото на септември,  ще бъдат обсъждани мерките за ограничение и борба с болестта Заразен нодуларен дерматит. „Инициирахме тази среща, защото се сблъскахме с проблеми, породени от остарялата нормативна база. Целта ни е да обсъдим промени в действащото европейско законодателство по отношение на мерките за борба със заболяването, така че да бъдат по-ефективни и да бъдат сведени до минимум икономическите загуби за засегнатите държави“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той изказа задоволство от съдействието, което Турция  оказва на страната ни за опознаването и борбата със заболяването Заразен нодуларен дерматит от началото на 2015 година.

 Делегациите обсъдиха и начини за насърчаване на търговията между двете страни, възможности за сътрудничество, обмен на опит и специалисти за начини на борба, ограничаване и превенция на болестта Заразен нодуларен дерматит по говедата и Син език по овце и говеда. Представителите на двете държави се договориха за ускоряване на процедурите на износ на български едри и дребни преживни животни, месо и техни продукти, както и подобряване на сътрудничеството чрез съвместни дейности в областта на фитосанитарните  въпроси и в сферата на здравеопазване на растенията.

 Турция заяви готовност за обмен на добри практики и опит при отглеждането на калкан в изкуствени условия, като част от сътрудничеството в областта на опазването на рибните ресурси в акваторията на Черно море. Страните се обединиха около нуждата от съвместни действия и засилване на контрола с цел противодействието срещу нерегламентирания риболов.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА