Тебешир и гипс открили в млякото в Русия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

За да понижат цената на млякото, руски производители добавят към него вода, а за да скрият това, добавят и нишесте, и дори шокиращи “съставки” като тебешир, вар, гипс. До този извод са стигнали специалисти от контролиращия орган Россельхознадзор, изучавайки най-популярните начини за фалшифициране на млечната продукция, пише agroinfo.com.

Сред най-честите случаи са добавяне на растителни мазнини. От мляко с прибавени растителни мазнини се правят предимно млечно-кисели продукти. Методът се прилага основно при козе мляко. Нерядко производителите използват и суровина с намалена масленост, вместо пълномаслена.

Измами има и при сметаната, където също се влагат растителни мазнини, соеви протеини, нишесте и други добавки. В маслото вместо млечна мазнина често се използва растителна, влагат се маргарин и хидрогенирани мазнини. В сиренето се влага много вода, соевият протеин и растителните мазнини се използват и при него.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама