Средната цена на замразени бройлери у нас през февруари се е увеличила с 4,9% до 151,15 евро/100 кг или 2,96 лв./бр, според данни, предоставени от птицекланиците в страната, става ясно от публикация на МЗХ. Средната стойност в ЕС регистрира понижение с 1,6% – 176,17 евро/100 кг (3,45 лв./бр.).
Разликата между цената на българския и европейския пазар се свива с над 5 пункта, като от 19,5% през януари, през февруари тази година е 14,2%.
Цените на замразено птиче месо през февруари 2016 г. в отделните държави-членки са в широк диапазон – от 116 до 280 евро/100 кг. Най-скъпо е било месото в Швеция – 279,58 евро/100 кг – с 58,7% над средната за ЕС. Следват Германия – 262 евро/100 кг, Финландия – 257,02 евро/100 кг, Кипър – 254,02 евро/100 кг, Дания – 246,12 евро/100 кг, Франция – 225 евро/100 кг, Малта – 222,50 евро/100 кг и Гърция – 203,42 евро/100 кг. Най-ниска цена е регистрирана в Полша – 116,27 евро/100 кг. След това се нареждат Португалия – 130,75 евро/100 кг, Латвия – 137,91 евро/100 кг, Румъния – 146,56 евро/100 кг и Унгария – 148,49 евро/100 кг.
Спрямо февруари миналата година през тази цената на замразени бройлери у нас е почти без промяна – 151,08 евро/100 кг. Средната стойност на европейския пазар е с 5,4% по-ниска спрямо 2015 г. – 186,14 евро/100 кг.