И тази година контролът около Великден ще е съсредоточен върху агнетата, козунаците, зелените салати, яйцата и боите за тях, каза д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните”, в БАБХ по време на пресконференция днес. Той призова потребителите за повишено внимание и да търсят печат с овална форма и надпис BG и отдолу EU върху месото, което купуват, за да са сигурни, че то е произведено у нас. Печат се поставя на 4 места – на двата задни бута и на плешките. Най-големите производители на агнешко в света са Австралия и Нова Зеландия и когато хората купуват месо, трябва да следят дали дали то има печати от тези страни, за да направят информиран избор. На практика няма как да бъде транспортирано до Европа, ако това месо не бъде дълбоко замразено. По думите на Кулински обаче количествата от него на нашия пазар са малки и те далеч не заливат пазара.
Относно яйцата Любомир Кулински посочи, че само тези клас А са за пряка консумация и само те са в търговската мрежа, докато тези, които попадат в клас B, са за промишлеността – за термична обработка. Кулински обърна внимание, че срокът за консумация на яйцата е 28 дни от снасянето им и след него те не трябва да се консумират от гледна точка безопасност. Този срок обаче е валиден само, при положение, че температурата на съхранение е в порядъка 5-18 градуса. Пряката слънчева светлина скъсява трайността. Яйца могат да се продават на открито, но задължително на сянка, каза специалистът.
Анета Стефанова