Зам.-министър Грудев: България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

„България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г. Успяхме, с подкрепата на председателството на Съвета, както и на останалите страни-членки да запазим нивата на квота на калкан, съгласно миналогодишната квота. По този начин не само няма намаление на квотата за калкан, но и успяхме да защитим и да запазим същите нива от миналата година.“ Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев след заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, предават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Той допълни, че това решение е важно за развитието нашия риболовен бранш.

Комисията подкрепи предложението на България за засилване на контрола на количеството уловен калкан във връзка с  експлоатацията на рибния запас на калкан в екваторията на Черно море от третите страни, информира още Грудев. „Те също трябва да бъдат ангажирани в процеса по запазване на популацията на калкан“, уточни заместник-министърът. Той посочи, че страната ни е поела политически ангажимент за засилване на контрола и  съвместните проверки с Румъния.  „Приехме удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса. Забраната за улов на калкан ще бъде от 1 април до 30 юни на календарната година, удължаваме с 15 дни преди началото и 15 дни след края на забраната“, каза още Васил Грудев.

По време на заседанието се отхвърли предложението за нулев улов на акула в екваторията на Черно море.  „Ангажираме се за докладване на количествата улов, в това число включихме вече и уловите под 50 кг. Още в средата на следващата година ще бъде направен двустранен преглед с Комисията, за да видим какво е развитието на популацията“, каза заместник-министърът.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА