Николай Попов, изпълнителен директор на „Пазари Юг” ЕАД: Фермерските пазари увеличиха приходите ни с 11%

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Успехът на фермерските пазари в София е голям. Те увеличиха с 11% приходите на „Пазари ЮГ” ЕАД за 2014 г. в сравнение с предходната година, а на пазар „Иван Вазов” с 5%. Това съобщи Николай Попов, изпълнителен директор “Пазар ЮГ” по време на втората национална конференция „Достъп до добра храна“, която се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и храните и в партньорство с Дружество Европейско право и Граждански институт.

Въпреки доброто представяне, Николай Попов разказва, че в началото, когато компанията търсела производители, които да продават на пазара, било трудно да се намерят истински такива, а не прекупвачи, които представят стоките за собствено производство.

Според него ползата от фермерските пазари за производителите е в това, че малките сред тях „не са тормозени и икономически притискани от прекупвачите”.

„Подготвяме седмица на зимнината на пазар „Иван Вазов”, каза още Николай Попов и добави, че се работи и по откриването на пазар в столичния квартал „Борово”, на който да се продават не само земеделски храни, а и промишлени стоки.

„Имаме уверението на Столична община, че ще ни дадат нови места да направим още фермерски пазари, допълни Николай Попов. Едно от местата, които са избрани като подходящи за провеждане на съботно-неделни фермерски пазар, е на столичната улица „Московска” зад бившия Царски дворец. „Очакваме разрешене от Общината да направим това.”, каза Николай Попов.

Според Николай Попов трябва да има наредби или промени на съществуващата наредба за столичните пазари така, че тя да урежда и фермерските пазари. Скоро ще организираме обществено обсъждане за това, каза още той.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА