В Разград започват Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Танци на 10 нации ще видят посетителите на тазгодишното 14-о издание на Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции и занаяти, съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова за “Дарик”. Празникът започва в сряда, 22 юли и продължава три дни.

Програмата тази година е олекотена, разказа Бенонова. Повечето места, където през други години се развиваше действието, в момента са в ремонт по европроект. Отразява се и международното положение, заради икономически и политически кризи няма участници в музикалната програма от Гърция и Русия, допълни Бенонова.

Откриването на Панаира е насрочено за 11.30 ч. в сряда. То ще е на площад „Възраждане”, където ще са повечето събития от тридневния празник тази година.

Вниманието след това, а и през останалите два дни, ще е насочено към децата. В Етнографския музей ще се провежда Детска работилница „Чудесия”, в която малчуганите ще се запознават с народни занаяти, ще научат и игрите на баба и дядо. На всеки кръгъл час заниманието им ще се променя.

Сред най-чаканите събития в програмата е изборът на „Кралица на Панаира”, той се прави в първия ден вечерта, миската се избира измежду танцьорките от съставите, които участват във вечерните концерти. Изборът тази година ще е между красавици от: САЩ, Бразилия, Мексико, Мартиника, Унгария, Турция, Сърбия, България. Грузия, Колумбия.

Друго любопитно събитие е щафетата „Да правим таратор, а не терор”, в която сформирани на приятелски или друг принцип отбори бегом събират от различни пунктове продуктите за таратор и приготвят студената супа, която след оценката на журито се консумира от публиката.

Част от Панаира са и над 100 занаятчии и майстори на млечни продукти, които представят своите произведения под шатри в сенчестите улици на квартал „Вароша” в Разград.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА