Европейската комисия публикува доклад за веригата на храните в Общността. Фондация “ИнтелиАгро” представя интересните показатели и допълнителни данни от Евростат.
- Около 12 млн. ферми в ЕС произвеждат селскостопанска продукция в Общността;
- На следващата стъпка по веригата са приблизително 300 хиляди преработвателни предприятия, които създават междинна или готова продукция.
- Над 2,8 млн. дистрибутори и компании в сферата на услугите доставят храна на повече от 500 млн. европейски потребители;
- 827 млрд. евро е добавената стойност по цялата верига „производство-преработка-търговия“ за 28-те страни-членки ( към 2012 г.);
- В селскостопанския сектор и хранително-вкусовата промишленост са ангажирани 7,5% от всички заети и се произвежда 3,7% от брутната добавена стойност в ЕС;
- Хранително-вкусовата промишленост е най-големият отрасъл в сектор „индустрия“ – с 13% от добавената стойност и 15% от заетостта;
- На селското стопанство се дължат едва 25% от добавената стойност по веригата на храните. Също толкова имат преработвателите, докато търговията и услугите, свързани с хранене, носят останалата половина от добавената стойност;
- В същото време, в земеделието са ангажирани над 52% от заетите лица във веригата. Близо 38% е делът на търговията и услугите, свързани с хранене, а 10% – на преработвателния сектор;
СВЪРЗАНИ НОВИНИ