Около 20% от земеделската продукция в Карнобатско е унищожена след падналата градушка в петък

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Около 20% от земеделската продукция в Карнобатско е унищожена след падналата градушка в петък, съобщи за радио „Фокус” – Бургас Теодор Иванов, зърнопроизводител от Карнобат. Той уточни, че предимно унищожената продукция от рапица и ечемик е в Карнобат и с. Крумово.

„Те са най-уязвими на градушка”, каза още Иванов. По думите му, загубите ще се отразят неблагоприятно на зърнопроизводителите от района. Проблемът е, че не по-голямата част от земеделците нямат застраховки на имотите. „Очакваме застраховителите да платят на тези, които имат застраховки. Евентуално държавата може да се намеси и да компенсира останалите без застраховки, но обезщетенията ще бъдат символични на фона на загубите. Има комисии, които оглеждат земите и оценяват щетите. Бюджетът, който е отделен, се дели на декарите. Обикновено се получава около 10-15 лева на декар, което е нищо. Все пак държавата си пише активи”, каза още Иванов. През уикенда не е валяло дъжд или градушка.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА