Изкупната цена на свинското падна с 20% преди Коледа

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Живото тегло свинско месо се изкупува по 2,20-2,40 лв. за килограм, а през лятото цената е била 2,80 лв. Себестойността се движи около тези нива, което прави бизнеса много труден. На дребно българският продукт продължава да е на стари цени – между 8 и 11 лева за килограм. „Откакто съм в този бизнес, за пръв път преди новогодишните празници изкупната цена на свинете пада“, каза пред в-к „Преса“ д-р Румен Караманов, който има собствена свинеферма край Ахелой. Не е така обаче с вносната стока, която е с около 25% по-евтина. В последните дни дори търговските вериги пуснаха обезкостена плешка на промоционална цена 4,99 лв. за килограм.

Една от причините за падащите цени е разрастването на сектора в ЕС, където производството е около 110% от потреблението. Така съюзът се явява нетен износител. Според анализ на Еврокомисията свинското месо през т.г. ще е с 0,5% повече в сравнение с 2013 г. През май и юни свинете за разплод са повече в Германия, Холандия, Испания, Дания и Унгария.

Заради сравнително ниската си цена свинското месо е едно от най-консумираните след пилешкото и на човек у нас се падат по 8,1 кг годишно. Въпреки че свиневъдството пострада в годините на прехода и има осезаем срив в производството, днешните животновъди са направили сериозни инвестиции, за да бъдат в час с евронормите. Почти всички производители са се ориентирали към съвременните изисквания и отглеждат породи прасета от холандски и белгийски селекции с по-малко мазнини.

Производството на свинско формира над 60% от общия добив на червени меса в България. През 2013 г. сме произвели 72 905 тона, което е с 0,3% по-малко от година по-рано. 53 699 тона са добити в кланиците и 19 206 тона – в стопанствата, сочи публикуваният преди броени дни „Аграрен доклад 2014“.
През м.г. в страната са употребени 175,5 хил. тона от този продукт. Очаква се потреблението тази година да е 170 000 тона. Консумацията ще нараства през следващите пет години и през 2019 г. ще достигне 190 000 тона, сочи анализ на Института по аграрна икономика.

Вносът на свинско месо и сланина през последните години изцяло идва от западноевропейските страни. Холандия е сред лидерите в това производството и добива над 2 пъти повече от вътрешното си потребление. През м.г. от Испания сме доставили 26 хил. Тона, а от Германия – 22 хил. тона. Купуваме също от Франция и Белгия. 49% от общото количeство на доставките са замразено месо – 52,5 хил. тона.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама