До 3000 лева е глобата за неправилно етикетиране в обекти за хранене

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

До 3000 лева е глобата, която инспекторите по храните ще налагат на обекти за хранене, които не са изпълнили европейските изисквания за етикетиране, пише БНР. Регламентът влезе в сила преди седмица и в следващите два месеца Българската агенция по безопасност на храните ще прави масирани проверки, но без да налага санкции. 

Седмица след влизането в сила на еврорегламента, агенцията е направила над 800 проверки. Въпреки това все още има обекти, които не знаят, че въобще има такъв регламент, обяснява директорът й Пламен Моллов: “При по малки обекти, квартални магазинчета, квартални ресторантчета там по-често не са чували за регламента.”
Днес инспекторите са във фирма, която прави сандвичи за офиси и магазини. Технологът признава, че въпреки опитите да бъдат изрядни, има доставчици, които не изписват правилно етикетите: “И тогава се обаждаме и питаме и им правим забележка, че следващия пък ако ни доставят такава суровина с непълна информация, просто ще им я върнем, защото пречат на нашата работа за да обявим нещата такива, каквито са за нашите клиенти.”
Ако до два месеца всички хранителни обекти не отговорят на изискванията, започват глобите, уточни Моллов. Санкциите са от 500 до хиляда лева, при повторно нарушение от хиляда до три хиляди лева.
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА