Някои големи търговски вериги третират ябълките от масиви в преход като конвенционални и искат от производителите да предлагат на по-ниски цени от себестойността на продукцията. Това каза Павлин Павлов, собственик на фирма „Био Дио” и биопрозводител от монтанското село Долно Белотинци, по време на „Пазари фест”, който се състоя вчера в столичния парк „Заимов”.
„Искат от нас да предлагаме на ниски цени и да правим промоции, но ние все още нямаме традиции в това.”, казва Павлин. Ето защо фирмата преминава към разнасяне по домовете и продажба в интернет, на цена от 2.50 лв/кг. Предлагат биоябълките също на пазарите „Иван Вазов” и „Римска стена” в София. „Въпреки, че нашето производство предполага продажби в по-големи мащаби, аз държа да ни има на фермерските пазари, за да ни видят хората и да знаят, че съществуваме.”, твърди Павлин.
Павлин Пантов е един от малкото производители на сертифицирани биоябълки в страната – самият той познава само още трима такива производителя. „Не всеки се захваща с тази работа”, казва Павлин. Заедно със семейството си той отглежда 54 дка сертифицирани ябълки, 110 дка масив ябълки в преход, 21 дка годжи бери, както и праскови. Целият семеен бизнес е ориентиран към това, всичко, което се отглежда, да е сертифицирано за биопроизводство.
Въпреки, че брането все още не е приключило, Павлин очаква продукцията от ябълки тази година да достигне около 200 тона. Около 30% от продукцията се преработва на ишлеме в ябълков оцет и ябълков сок. В момента обаче планира Павлин планира да отвори завод, за да произвежда сам всичко.
„Учим се в движение да отглеждаме годжи бери.”, каза още Павлин. „То се отглежда успешно по целия свят. По нашите ширини е познат отдавна под името лиция или жив плет. Тази година обаче реколтата от него не е добра заради дъждовното време и липсата на достатъчно слънце.”, обясни той.
Лилия Александрова