НПО: Ускоряването на преговорите по търговското споразумение между ЕС и САЩ е за сметка на хранителната безопасност

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Трансатлантическото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ ще подложи потребителите и животните на риск, това е мнението на граждански организации в отговор на твърдения на Европейската комисия, че споразумението не противоречи на високите изисквания за хранителна безопасност и стандартите за здраве на животните, става ясно от материал на euractiv.com. Организациите се базират на изтекъл документ по сделката.

Неправителствените обединения “Приятели на Земята – Европа”, ”Състрадание към селскостопанските животни” и Институтът за земеделие и търговски политики отправят обвинения, че официални лица на ЕС прилагат мерки за ускоряване приемането на търговското споразумение с цената на безопасността на потребители и животни. Организациите посочват, че документът създава условия скрити ГМО в храните да достигнат европейските пазари. От НПО сектора се опасяват още, че исканите от ЕС най-малко рестриктивни търговски мерки могат до доведат до подкопаване на безопасността на обществото.

Преговорите по сделката между ЕС и САЩ често са обект на упреци заради недостатъчна прозрачност, въпреки че според Комисията те са най-прозрачните, които някога са се провеждали. ЕК посочва, че на страницата й в интернет периодично се публикуват документи.

Според гражданските организации преговорите се превръщат в “състезание към дъното” спрямо безопасността и здравето на хората и животните. Те припомнят, че стандартите за безопасност на храните и отглеждането на животните в Европа са по-високи от тези в САЩ.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА