Гурмето влиза в българската кухня по начина, по който ние се разхождаме по света и пренасяме практики, казва Марияна Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното и председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите за агенция “Фокус”. Та посочва, че разнообразието на хляба на българския пазар е достатъчно голямо. Всеки потребител е избрал своя хляб и особено в търговските обекти всеки потребител познава поименно своя производител на хляб. Кукушева посочва, че хлябът чиито производител и съставки не са посочени, буди съмнение за хигиенните условия, при които е произведен и за това дали не е произведен в сивата икономика.
По думите й хлябът е единствената храна, която сама за себе си съдържа всички полезни вещества, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм.
Според Кукушева септември никога в досегашната история на съвременна България, не е бил месецът, в който има корекция на цената на хляба. Към момента предвид свитото потребление и замразените доходи на потребителите повишаването цените на хляба не може да се поеме от пазара.