Гардиън: 92% от пилешкото на пазара във Великобритания е замърсено с фекални остатъци

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Проучване на “Гардиън” показва, че 92% от пилешкото на пазара във Великобритания е замърсено с фекални остатъци, става ясно от публикация на престижното издание. Това донякъде обяснява защо хранителните отравяния от пилешко месо продължават да разболяват почти четвърт милион британци всяка година. Най-често случаите се отнасят до бактерията кампилобактер, която се открива в суровото или недостатъчно сготвено месо. По-рано тази година Агенцията по стандарти на храните посъветва суровото пилешко да не се мие заради риск от разпространение на бактерията по работните повърхности, приборите и дрехите.

Пилешкият черен дроб също е сочен като потенциално опасна храна, както от агенцията, така и от екологични и здравни организации в Англия.

През този месец британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че свръхупотребата на антибиотици заплашва да ни върне в “тъмната ера на медицината”, но “Гардиън” пише, че той не е обърнал достатъчно внимание на факта, че почти 50% от цялата употреба на антибиотици в Британия е във фермите заради интензивното животновъдство, доминирано от отглеждане на птици за месо – сектор, който продължава да расте от година на година. Производствените ферми освен това могат да бъдат и големи замърсители на околната среда – през последните години е имало няколко случая на  замърсяване на води.

Много хора консумират пилешко, мислейки, че е здравословна опция, но това, което не осъзнават, е, че в средно по размер пиле днес има 0,56 л. мазнина, пише изданието. Професорите Майкъл Крауфорд и Яйкуин Уанг от London Metropolitan University са установили, че грам за грам в пилето има толкова мазнини, колкото и в Биг Мак. Изследване на месо от няколко супермаркета и дори от доставчици на органична продукция е установило, че месото съдържа с една трета повече калории и с толкова по-малко протеини и два пъти повече мазнини спрямо 1940 г.

Докато потреблението на месо се понижава в дългосрочен план, консумацията на бяло месо нараства и това означава, че все повече пилета ще се отглеждат и колят във Великобритания всяка година. За 2013 г. пилетата имат дял 94% от всички заклани животни в Британия, а около 47 млн. пернати умират заради болести или други фактори, преди да бъдат заклани.

Нараства заплахата и от все повече болести по животните, предупреждава “Гардиън”.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама