Животновъди от 16 държави идват на български Национален събор на овцевъдите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Животновъдни асоциации от 16 европейски държави ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите, който ще се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Това съобщи на пресконференция Симеон Караколев, председател на Асоциацията на млечните овце и организатор на събитието, предава fermer.bg. На 5-ти май ще се проведе Кръгла маса между български фермери и животновъдни организации и делегациите от европейските държави, потвърдили участието си: Румъния, Сърбия, Македония, Грузия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Молдова, Турция, Украйна, Австрия, Полша, Беларус, Русия и Испания. Очаква се на събитието да присъстват и министри на земеделието на всяка от поканените държави, тъй като те са получили официални покани от българското Министерство на земеделието и храните.

Националният събор на овцевъдите се превърна в едно от най-големите аграрни събития не само в България, но и на целия Балкански полуостров и тази година той ще бъде още по-мащабен. В Европа няма друго такова събитие, което да съчетава селското стопанство и културата и фолклора в едно, коментира Симеон Караколев.

Тази година изложбената площ и шатрите на събора ще се разполагат на 80 кв.м. На разположение на посетителите за първи път ще има и площ от 120 дка, определена за паркинг.

В рамките на събора ще се проведат:

Национално изложение на Плевенска черноглава овца;

Изложение на породисти овце, кочове, агнета и кози;

Национален селекционен преглед на Каракчанско куче;

Състезания по теглене на товари с коне тежковози;

Атракции и състезания по доене, стригане и обезкостяване;

Ще бъде представена селскостопанска техника и оборудване за животновъдни ферми от Тайтън Машинъри България.

Ще се проведат още:

Изложения на биологични и традиционни храни;

Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството;

Народни борби;

Кулинарни шоу програми;

Народни веселби и нестинари.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА