Срокът за възстановяване на пожарища и сечища намалява на 3 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Народното събрание прие на второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за горите. Промените засягат дейностите в горските стопанства и използването на дървесината.

В текста е застъпено намаляване на срока за залесяване на пожарища и сечища от 7 на 3 години като целта е да се защити общественият интерес за възстановяване на горите за кратко време и за създаване на работни места.

Законът поправя термина “местни фирми”. След одобрените промени всички фирми, които са регистрирани на територията на дадена община, ще могат да вземат участие в процедурите като „местни търговци“ във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в тази община.

Отменя се една от регулациите, според която се дава възможност за сключване на дългосрочни договори. Според заинтересуваните в сектора това създава условия за установяване на монополно положение. Нормата създава възможност и за необосновано завишаване обема на добиваната дървесина по дългосрочните договори.

Измененията дават на общините срок до края на годината, в който трябва да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии общинска собственост. След държавата общините са втория по големина собственик на гори. Освен бизнеса, на добив на дървесина от тях разчитат и местните хора.

Средствата от учредяване на сервитути и право на ползване на поземлени имоти в горски територии, които са държавна собственост, ще постъпват в бюджета на Изпълнителна агенция по горите, предвиждат още приетите промени.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА