До 2000 лева глоба за кмета, ако не изготви коректно списъка със желаещите за дърва

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Народни представители приеха на първо четене в Комисията по земеделието, храните и горите Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен от Десислава Танева и група народни представители.

Въвеждане по-високи санкции за кметовете на населени места, които допускат административни нарушения при изготвянето на списъците с местни жители, желаещи да получат дърва за огрев е сред предложените промени в ЗИД.

На днешното заседание на Комисията народните представители гласуваха още един ЗИД на Закона за горите с вносител Александър Дунчев и група народни представители, който обаче бе отхвърлен от членовете на Комисията.

Съгласно сега действащата норма се наказват  с глоба от 50 до 500 лв. ръководителите или възложителите, които са наредили или са допуснали да бъде извършено административно нарушение по Закона за горите и подзаконовите актове по прилагането му при осъществяване дейността на предприятия, учреждения и организации. Съгласно направените предложения в ЗИД, санкцията ще се увеличи от 200 до 2000 лева.

Въвежда се и приоритетност по отношение задоволяването на местното население с дърва за огрев, като на първо място се осигуряват дърва, добити от общински горски територии, а едва след изчерпването на този ресурс задоволяването следва да се осъществява с дърва от държавни горски територии, тъй като местните ресурси са предназначени преди всичко за задоволяване на местното население.

До 10 кубика дървесина на корен се полага на едно домакинство за 1 година

Общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи на корен за една календарна година е до 10 пространствени кубически метра, предлагат още вносителите на ЗИД.

Ежегодно, в периода от началото на месец февруари до края на месец април сметовете и общинската администрация в населените места провеждат информационна капмания по изготвяне на списъци на нуждаещите се от закупуване на стояща дървесина на корен. Списъците ще трябва да бъдат обявени на видно място в сградата на общината, както и да се публикуват на интернет страниците на съответните регионални дирекции.

С промените, които се предлагат се завишава контролът по Закона за горите, относно ползването на дървесна биомаса в горивни инсталации, с оглед изискванията на Стратегията на ЕС за горите до 2030 г. и Закона за енергията от възобновяеми източници същата да се добива само от отпадъчна дървесна биомаса.

Спират резачките в горите докато дивеча е в размножителен период?

Със заключителната разпоредба се предлага допълнение в Закона за лова и дивеча, според което се допуска по предложение на изпълнителния директор на Агенцията по горите и Българска агенция за безопасност на храните, да се ограничи добива на дървесина за определен срок от време, до два месеца, с цел осигуряване на спокойствието на дивеча в периоди на размножаване и раждане на потомство.

 

Пълния текст на Законопроекта на Десислава Танева и група народни представители може да видите ТУК.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА