Депутати настояват за повече публичност при снабдяването с дърва за огрев

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Комисията по земеделието в Парламента прие два нови законопроекта за промени в Закона за горите

Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите. Първият от тях, внесен от Иван Иванов (БСП за България) и група народни представители на 12 януари 2023 г., получи единодушна подкрепа. Вторият, внесен от Иван Христанов (Продължаваме промяната) и група народни представители на 13 януари 2023 г., също беше приет, макар с трима въздържали се.

И двете законодателни предложения ще бъдат прецизирани и обединени с гласувания предишната седмица законопроект, внесен от Десислава Танева (ГЕРБ- СДС) и група народни представители.

Целта на предложените промени се обединява около създаването на условия за публичност и прозрачност на процедурите по снабдяване с дърва за огрев на местното население, с което се намаляват възможностите за злоупотреба и се дава възможност на гражданите да вземат информирани решения. Внасянето на предлаганите промени е продиктувано от необходимостта да бъдат ясно определени процедурите за ползване и разпореждане с дървесина от горските територии, като се посочат и минимално задължителните дейности – дърводобив, товарене и транспорт. Така става по-разбираемо формирането на цените на дървата за огрев, се посочва още в мотивите.

От Министерство на земеделието заявиха своята подкрепа към предложението на Иван Иванов, тъй като според тях в проекта на Иван Христанов се внасят елементи, които са алогични, създавайки проблеми, вместо да ги решават.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА