Специализирани тържища ще улеснят директните продажби на агропродукти

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Два големи животновъдни пазара ще бъдат създадени в Северна и в Южна България, и там ще се осъществява реална търговия с животни. Те ще служат и като депа за сезонен износ на животни, особено агнета. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на специализирана конференция по време на Международната селскостопанска изложба АГРА 2014, цитиран от fermer.bg. Според него се предвижда също изграждането на няколко борси за зеленчуци, плодове и животински продукти, до които малките земеделски производители да имат пряк достъп. Тези дейности са приоритетни на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

„В напреднал стадий са разговорите ни с румънските колеги за изграждането на 2 тържища на двата моста на Дунав. През последните години именно в Румъния нараства търсенето на български аграрни продукти и чрез тези тържища ще се улесни износа на български продукти за Румъния“, заяви заместник-министър Гечев, цитиран от fermer.bg. Други 2 тържища ще бъдат изградени по Черноморието, което ще позволи българските плодове, зеленчуци и месо да стигат по-лесно до туристите. „Започнахме да правим стандарт „Зелено местенце“ – пресни продукти, които да излизат на пазара. Това е добра практика от други европейски страни и позволява директните продажби на свежа аграрна продукция. Това дава и конкурентно предимство на българските продукти“, допълни заместник-министърът.

Пред присъстващите земеделски производители Гечев очерта намеренията на Министерство на земеделието и храните за облекчаване на работата на малките стопанства, както и предвидените дейности по отношение на по-динамичното развитие на животновъдството, зеленчукопроизводството и трайните насаждения. В дискусията бяха дадени примери за добра практика по отношение на директните продажби на агропродукция. „Пловдив е добър пример за директни продажби на дребни производители, защото тук вече има създадена традиция – с бусове, отговарящи на изискванията, продукцията на малките производители стига директно до потребителите. По този начин се създава и конкуренция с големите вериги като се дава възможност на малките производители да стигат директно до потребителите“, заяви Явор Гечев. Той припомни, че в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е предвидено изграждането на 200 млекосъбирателни пункта в планинските и селските райони като тези пунктове ще се финансират 100% от ПРСР и ще помогнат да бъдат избегнати прекупвачите. „Един от най-големите проблеми в животновъдството е породният състав, особено при дребните животновъди, които гледат основно непродуктивни животни. Предвиждаме нотифициране на държавна помощ за ин витро заплождане, с което да помогнем на малките ферми да имат достъп до високопродуктивни животни“, каза още Гечев.

По данни на МЗХ огромна част от продуктите, които консумираме в България, са вносни. Според Гечев, за да се промени това, е необходима цялостна политика и добре премислени приоритети в аграрния сектор. „Необходимо е да говорим за реална политика в аграрния сектор – не само в коя мярка колко средства ще има, а какъв е фундаментът и какво искаме да е българското земеделие“, заяви заместник-министърът.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА