Греков обеща на АЗПБ, че таксата за износ на яйца ще падне от 400 на 40 лв. за ТИР

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

В ТРГ за новата ПРСР ще участват птицевъди и свиневъди, договориха се браншовиците и агроминистъра на срещата, поискана от АЗПБ

Наредбата за експорт на животински продукти и яйца за трети страни ще бъде променена така, че бизнесът да бъде облекчен. Таксата за износ на яйца ще падне от 400 на 40 лева на кола. Това съобщи за Агрозона председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов след среща с министъра на земеделието днес, инициирана от ръководството на АЗПБ. На нея участваха по покана на асоциацията и Съюза на птицевъдите и Асоциациите на свиневъдите, на индустриалното свиневъдство и на месопреработвателите.

Венцислав Върбанов обясни, че според сега действащите нормативни документи, датиращи от 2011 г. българските износители на яйца за трети страни трябва да плащат такса на БАБХ по 400 лв. на ТИР. Освен тези пари производителите са длъжни да плащат за сертификат за експорт на тези продукти по 500 лева на камион. Така общите задължения на една кола за износ за трети страни възлизат на близо 1000 лв., коментира пред Агрозона Стилиян Станчев, производител на яйца. Докато ЕС дава субсидии за експорт, българските производители са обременени от тежки такси, обясни Станчев. Министър Греков се ангажира нормативните документи да бъдат променени в полза на производителите, които изнасят за трети страни, каза Венцислав Върбанов.

Представителност в ТРГ

Той допълни, че асоциацията е поискала тази среща с министъра за да бъде дискутиран и проблемът със субсидиите за хуманното отношение към животните, както в настоящия момент, така и в бъдещата ПРСР. Един от въпросите, който Димитър Греков е обещал, че ще бъде разрешен е за представителността в Тематичната работна група /ТРГ/ за новата ПРСР на браншовите организации на свиневъдите и птицевъдите. Припомняме, че понеже те не бяха включени в ТРГ нямаше как да защитят интересите си във връзка на прилагането на хуманното отношение към животните в следващата ПРСР. АЗПБ дори им предложи да използват нейните квоти за участие за да защитават интересите си. Министърът на земеделието обаче заяви, че в заседанията на ТРГ по ПРСР ще бъдат включени представители на птицевъдите и свиневъдите, каза Венцислав Върбанов.

Подпомагане на хуманно отношение

Според него земеделският министър се е ангажирал да направи справка, дали в настоящия момент е възможно с национални доплащания да се продължи подпомагането за хуманно отношение към животните в секторите птицевъдство и свиневъдство. Припомняме, че Брюксел е одобрил такава държавна помощ, в резултат на което от 2012 г. за първи път по време на прехода тези сектори получиха субсидии.

Министър Греков е обещал пред ръководството на АЗПБ и представителите на другите браншови организации, че в следващия програмен период ще има мярка за хуманно отношение към животните в Програмата за развитие на селските райони.

/А/

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА