Българи са отличени за устойчиви проекти на първия Конгрес за младите фермери в Брюксел

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Ангел Ангелов, член на АЗПБ е с най-иновативния проект в зърнопроизводството

Ангел Ангелов, изпълнителен директор на Кронос Агрохолдинг, гр. Сливен и член на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ участва в конкурса за най-добър иновативен млад земеделски стопанин по време на първия Европейски конгрес на младите фермери. Ангел Ангелов се отличи в категорията за най-устойчив проект с идеите си в областта на зърнопроизводството. Пред Агрозона той изтъкна, че това, което е впечатлило журито е факта, че иновациите, въведени в производството на фирмата са минимизираните и почти премахнати обработки при пшеница, слънчоглед и царевица.

“Ако трябва да се смени организацията на работа, това може да стане от днес за утре. Ако трябва да се смени техниката в едно стопанство, може да трябват няколко дни, но ако трябва да се промени плодородието на почвите, с които работим, може да са нужни и десетки години. Затова моето производство се основава на знанията и информацията за почвата и постепенна промяна на традиционната технология с минимални и нулеви обработки преди сеитбата.” Това сподели Ангел Ангелов пред европейските си колеги на конгреса на младите фермери.

България се нареди сред лауреатите и с проекта на Ирена Христова от Габрово в категорията за най-устойчив проект. Нейната проектна разработка в областта на птицепроизводството впечатли журито и така младите фермери от България достойно защитиха мястото на страната в Европа и Общата селскостопанска политика. Другите български участници бяха Иван Механджийски от Смолян и Стефан Петров от Трапоклово с проекти в областта на животновъдството. Всички български проекти се характеризираха с новаторски дух, силна мотивация и конкретни предложения за реализиране на идеите.

Днес в Европейския парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България. Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.

Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП бе посланикът на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин. Мария Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства. Тя допълни, че земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП.

Като посланик на българските млади фермери, тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми – младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

“В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие”, изтъкна Мария Габриел. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури –  екологичната им насоченост. “Вие, младите, сте бъдещето на европейското земеделие, нашето бъдеще”, заключи тя.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА