Лишаването на малките ферми от субсидии срива млечния сектор

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Наредбата за качеството на млечните продукти ще подпомогне животновъдството, убеден е земеделският министър Мирослав Найденов

Предстои още по-голям срив в производството на сурово краве мляко, прогнозира Милкана Йорданова, шеф на НС”Планинско мляко” пред сайта Агрозона. Така тя коментира изявлението на министъра на земеделието Мирослав Найденов пред журналисти по-рано днес, че с наредбата за качеството на млечните продукти, която се изготвя в момента ще се подпомогне родното животновъдството. С 30% е намаляло в Родопите тази година производството на сурово краве мляко, обяви Йорданова. Корените на този срив са отпреди две години, когато това правителство нанесе голям удар на дребните планински и полупланински ферми като прие, че стопаните, които имат под десет крави няма да бъдат субсидирани. Така животните намаляват все повече, както и суровото мляко. Според браншовици в Родопите има най- малко кандидати за субсидиите за модернизиране на кравеферми втора и трета категория, въпреки гарантираните блюджети в ДФ Земеделие. Причината според лидерката на планинското сдружение , е че малките фермери не могат да отговорят на изискването от банките да обезпечат 110% на кредитите, въпреки авансът, който отпуска агрофонда. Трябва да се потърси друг подход към малките, препоръча тя.

За масово унищожаване на животните съобщиха за Агрозона от района на Монтанско. В с. Владимирово само за тази година дребни фермери са унищожили около 70 крави в селото, а един от средните овцевъди е продал заради тежката зима стадото си от 120 овце, разказа младият фермер Милен Лаков.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче смята, че вносът на съмнителни сухи млека и растителни мазнини, които се влагат в млечните продукти подбиват пазара на истинските сирена и не дават шанс на българските животновъди. Наблюдава се засилен внос на растителни мазнини, предупреди той.

Според Йорданова обаче основната причина за това е, че произведените по този начин „сирена” и „кашкавали” и кисели млека” са в пъти по-евтини от класически произведените. В търговските вериги тези „сирена” се харчат за по 2,50 до 3,50 лв за килограм и са бързообортни стоки, обясни тя. Много преработватели нямат сметка да работят сурово мляко, изтъкна тя.

Йорданова каза, че и по сега действащите нормативни документи, ако мандрите влагат растителни мазнини не трябва да наименуват продуктите си сирене и кисело мляко.

Светлана ТРИФОНОВСКА

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама