9 % спад в цената на яйцата, спрямо миналата година. Това показват оперативни данни на дирекция „Животновъдство“ към МЗХ. Намаление в цените на едро има както на българския, така и на европейския пазар. Средно стойността в България за април е 103,54 евро/100 кг или 0,12 ст. за яйце. Намалението за ЕС за месеца е с 8,6% до 111,33 евро/100 кг или 0,13 ст. за брой. Това допринася за свиване на разликата между цените на българския и европейския пазари, която през април е 7% (при 8,4% през предходния месец).
Яйцата в Европейския съюз варират в широки граници за месец април. Швеция е страната с най-висока реализационна цена – 202,99 евро/100 кг, която е с 82% над средната за Съюза и с 96% по-висока от цената в България. Другите държави-членки, в които яйцата се търгуват на по-високи цени са: Кипър – 176,35 евро/100 кг, Дания 171,96 евро/100 кг, Австрия , Малта , Хърватска, Финландия и Италия.
Най-ниска цена е регистрирана в Румъния – 71,18 евро/100 кг, която е с 36% по-ниска от средната, с 31% по-ниска от тази на българския пазар.
Средна цена на замразени бройлери в България през април се задържа на нивото от предходния месец и е 142,41 евро/100 кг или 2,79 лв./кг. За същия период, средноевропейската стойност бележи незначително намаление с 0,7% и е 177,68 евро/100 кг (3,48 лв./кг.).