6 млн. справки за превоз на дървесина са направени от началото на 2023 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Системата на ИАГ позволява в реално време да се проверят превозните билети

Претоварването на системата за проверка в реално време на издадени превозни билети за дървесина на уебсайта www.tickets.iag.bg, както и софтуерните проблеми са причината за забавянето на достъпа до страницата. Това обясни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос от Петър Петров (“Възраждане”), според когото системата в много случаи през последните 2 месеца не е достъпна, особено от мобилни устройства. По думите на Петров в определени случаи тя изобщо не работи, а в други е много бавна.

В системата всеки гражданин може от мобилно устройство да провери по различни критерии, най-вече регистрационен номер на превозно средство или ремарке, дали е издаден превозен билет за съответната дървесина. По този начин се осъществява контрол дали е налице незаконна сеч или превоз на дървесина.

Министър Вътев припомни, че Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) е една от първите администрации, в които е въведена системата за електронно проследяване като основен инструмент за прозрачност. Модулът функционира като една от първите системи за граждански контрол повече от 10 години, като броят на направените справки нараства с всяка година. Страницата дава равноправен достъп на всички, които имат желание да извършат проверка, като от началото на настоящата година са извършени 6 млн. справки, средно по около 1500 на час.

По думите на Вътев през последната година има три прекъсвания на системата – на 7 септември, на 16 септември и на 18 октомври, като проблемите са отстранени възможно най-бързо.

През декември са предвидени подобрени правила за достъп до данните, а през 2024 г. е планирано закупуване на нова сървърна система с по-добра скорост на работа и по-голямо натоварване. Разработва се и нов софтуер, който ще оптимизира функционирането на модула, съобщава БТА.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА