199 хил. тона овощни плодове са произведени през миналата година у нас, което е с 6,6% под нивото от 2015 г., въпреки наблюдаваното увеличение на общите реколтирани площи с 4,3%, сочи анализ на земеделското министерство. Спадът се дължи главно на неблагоприятните климатични условия и по-конкретно отчетените критично ниски температури през март и април, заради които частично, а на места и напълно са измръзнали плодните пъпки, цветовете и завръзите при редица овощни видове (кайсия, праскова, 6 череша, вишна, слива, ябълка) и лозя.
Заради съществено намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив, производството на ябълки и круши спада съответно с 23,4% и 32,5% спрямо предходната 2015 година. Отчетеното понижение на продукцията от праскови и нектарини, череши и лешници е с между 13,9% и 38,2% и е резултат изцяло от по-ниските средни добиви, които не могат да бъдат компенсирани от лекото увеличение на реколтираните площи.
Ръст в производството през 2016 г. има при вишни, кайсии и зарзали, малини, сливи и джанки, орехи и бадеми нараства. Увеличението е с между 3,5% (вишни) и 98,3% (бадеми) на годишна база. При всички тези видове се отчитат по-високи средни добиви спрямо 2015 г., като при орехите, бадемите и малините това е съчетано и с чувствително увеличение на реколтираните площи, отчитат от МЗХГ.