5835 проверки в горите за седмица, издадени са 243 акта за нарушения

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

За периода от 4 до 10 октомври 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 5835 проверки.

Проверени са 435 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 638 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове),  2054 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1687 ловци, 199 риболовци, и 822 физически лица.

През изминалата седмица са съставени общо 94 констативни протокола и 149 акта за установени нарушения, от които 148 акта по Закона за горите и един по Закона за лова и опазване на дивеча.

Задържани са 30 кубически метра обла строителна дървесина, 56,55 пространствени  кубически метра дърва за огрев, три моторни превозни средства и др.

През отчетния седмичен период работиха три мобилни екипа служители в дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство“ на ИАГ.

Проверки по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършени в района на дейност на регионални дирекции по горите – Берковица, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Сливен и София. Проверени са горски територии в обхвата на Северозападно държавно предприятие гр. Враца – ТП „Държавно горско стопанство Враца“, ТП „Държавно горско стопанство Плевен“ и ТП „Държавно горско стопанство Ботевград“, на  Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград – ТП „Държавно горско стопанство Дупница“, ТП „Държавно горско стопанство Кюстендил“ и ТП „Държавно горско стопанство Самоков“, на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян – ТП „Държавно ловно стопанство Чепино“, на Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен – ТП „Държавно горско стопанство Маджарово“ и ТП „Държавно горско стопанство Елхово“.

Извършени са общо 150 проверки, в това число на 26 обекта за добив на дървесина, 7 обекта по чл. 206 от ЗГ, 45 превозни средства, 4 екипа горски инспектори, 58 ловци и 10 физически лица.

Съставени са 3 акта по Закона за горите, един по Закона за лова и опазване на дивеча и 19 констативни протокола, с предписание за допълнителни проверки и съставяне на актове от РДГ-Кюстендил и РДГ-Пазарджик. Задържани са една контролна горска марка, един моторен трион и два броя боеприпаси.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА