500 хил. лева глоба за Герма 95 заради киселото мляко Боженци

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

на снимката вляво – оригиналният продукт “Боженци”

С близо половин млн. лв. е глобена фирма Герма 95 затова че имитира киселото мляко „Боженци” на габровската Елви, съобщи Комисия за защита на конкуренцията /КЗК/. Стана ясно още, че Чех 99 пък ще трябва да плати близо 100 хил. лв. за нелоялна конкуренция във връзка с производството на киселото мляко „Боженци”. Глобите са предшествани от спор между Елви и Герма 95, който завърши в полза на Елви. Разследването на КЗК установява, че Елви произвежда кисело мляко Боженци от 2005 г., а Герма 95 е дистрибутор на продуктите на Елви от 2008 г. до юни 2011 г.

От септември 2011 г. Герма-95 започва да продава кисело мляко, а впоследствие и други млечни продукти, с марката Боженци. Цялостният дизайн на опаковките на двете дружества е идентичен, до такава степен, че се създава реална заблуда у потребителите. Според КЗК, Герма 95 не само че не са положили усилия да отличат своите продукти, но дори са търсили сходство и асоциативна връзка с тези на Елви, за да се възползват от тяхната разпознаваемост на пазара.

Разследването доказва, че след като е получил отказ от Патентно ведомство за регистрация на марка „Боженци”, Герма 95 е изпратил писма до различни търговци – клиенти на молителя или негови съконтрагенти, с които ги подтиква да спрат реализацията на продукцията „Боженци”. В резултат на тези нелоялни действия са прекъснати едностранно част от търговските отношения на Елви.

По отношение на Чех 99 производството е установило, че дружество е нарушило разпоредбата за лоялна конкуренция, като се е ангажирало да произвежда за Герма-95 кисело мляко с наложения на пазара цялостен дизайн, въпреки че е знаело за спора между молителя и ответника за марката „Боженци”.

Светлана Трифоновска

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА