5 лв. струват готовите тикви за хелоуин, които може вече да се закупят на пазарите. Това показа проверка на „Агрозона“. За тази цена ще получите оформена и тематично декорирана тиквена глава. С всяка изминала година по българските пазари започват да се продават все повече декорирани тикви, като самият зеленчук изобилства в големите търговски вериги. Откъде обаче идва връзката между зеленчука и празника на Вси Светии. По две левчета вървят декоративните тикви по софийските пазари.
Тиквата на Хелоуин се появява от стара ирландска легенда. Един мъж, известен като Стиснатия Джак, седнал да пийне с дявола. С пословичното си скъперничество той успял да убеди Лукавия да се превърне в монета, с която да платят, но запазил жълтицата за себе си. След време освободил пленника си, но в замяна си издействал имунитет – дяволът обещал да не прибира душата му. Когато Джак умрял, в рая отказали да го приемат заради грешния му живот, от ада също го отпратили да се скита в нощта със запалено въгленче от огъня на преизподнята. Той го сложил в издълбана ряпа, а за да прогонят духа му и други зловредни призраци хората започнали да изработват подобни фенери.
Издълбаната ряпа била използвана да държи надалеч злите духове от незапомнени времена . Според някои свещта представяла затворена в чистилището душа. По–късно започнали да се използват по–често издълбани тикви.
Колко тикви произвеждаме в България?
Последният доклад на аграрното министерство показва, че годишното производство на тикви в България е 17, 363 тона. Реколтираните площи са 1, 228 ха, а средният добив – 14 139 кг. от хектар.
За 1 декар тиква са необходими 50- 60 лв.
За тези, които искат да започнат да се занимават с тиквопроизводство сме подготвили малко изчисления. За да засеете 1 декар с тикви ще са Ви необходими около 300 до 500 гр. семена. Как вървят цените? В страната се предлагат над 10 вида семена. Масово едно пакетче струва около 0, 99 лв. и в опаковка се падат 5 грама. Такава е цената на сортовете жълта тиква, зелена тиква, тиква цигулка зелена. По 0, 60 лв. се продават пловдивската, мускатна и жълта едра тиква. 1, 30 лв. струва пакет за тикви с големи семена. За средна цена може да приемем, че за да изкараме тикви от един декар ще ни е необходима инвестиция от около 50- 60 лв.
До началото на лятото производителите на тикви получаваха големи субсидии от ЕС и неслучайно в страната засетите площи се увеличиха главоломно. Ново решение обаче гласи, че културата не отговаря на критериите на ЕС за обвързано с производството подпомагане , при което има много висок дял на подпомагането в разходите за производство и значително увеличение на площите. Така че тиквите вече няма да се подпомагат по схемите за обвързана подкрепа. Измененията в имат за цел да се постигне по-голяма справедливост в земеделския отрасъл бе коментарът на земеделския министър Десислава Танева. Припомняме Ви, че само към началото на лятото за продукцията се плащаше завишена ставка на субсидията за производство на плодове и зеленчуци от 233 лв. на декар. В същото време разходите за засяването с тикви са само 50-60 лв./дка.
Как се гледа тиквата?
За отглеждането трябва да се изберат добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете места с богати на хранителни вещества почви. Засяването се извършва, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см достигне най-малко 13.7°С. За Южна България това обикновено е второто десетдневие на април, а за Северна България – между 20 и 25 април. За някои по-хладни райони в края на април. Мястото се маркира на разстояние 2х2 м или 3х1 м и се засява гнездово. Гнездата се накопават с размери 40-50 см . След накопаването на гнездата върху всяко едно се хвърля по 1-2 лопати (2-3 кг) добре угнил оборски тор, за да може по този начин тора да задържа влагата и най-вече да поддържа повърхността винаги рохкава. Във всяко гнездо се засяват по 5-6 семена във форма на кръг на дълбочина 3-4 см. За да се осигури по-бързо и дружно поникване на тиквите се практикува рътене на семената. Рътенето се състои в предварително накисване на семената в продължение на 10-12 часа в хладка вода 28-30°С.
След сеитбата има нужда от редовна обработка на почвата, борба с плевелната растителност, поливане, подхранване и др.
Първото окопаване на тиквите се извършва след образуване на първия същински лист. Второто окопаване се прави преди растенията да са развили напълно странични разклонения и да се покрие почвената повърхност. Когато растенията образуват 2-3 същински лист, те се прореждат, като се оставя по 1 растение в гнездо.
Тиквите се отглеждат при неполивни условия поради мощно развитата си коренова система и способността й да използва влагата от по-долните почвени слоеве.
Вредителите са листните въшки и брашнестата мана.
Продукцията се прибира към края на септември, след като листата започнат да прегарят, но преди да започнат есенните дъждове, с което се избягва вторичната вегетация. Обраните и сортирани плодове се използват за консумация след 20-25 дневно лагеруване, при което се подобрява качеството и съхраняемостта им.