Хладният уикенд е чудесно време за кулинарни подвизи. Предлагаме ви рецептата за приготвянето на тиквен пай, която взехме назаем от северните ни съседи – румънците. Хората на Балканите имат не само общо минало, но и общи традиции, които си струва да споделяме. Добър апетит! Poftă bună!
Време за подготовка – 30 минути
Време за печене – 40 минути
Необходими продукти
За тестото –Около 500 г брашно, 150 мл газирана вода, 200 мл хладка вода, ½ ч.ч. олио, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол. Още малко брашно за разточване
За плънката: Около 2 кг настъргана тиква, 3 супени лъжици захар, 1 ч. л. настърган джинджифил, 1 ч.л. канела
Приготвяне: Омесете тестото от посочените съставки, разделете го на три части. От всяка от тях разточете по един правоъгълен лист с дължината на тавата. Поръсете обилно с една трета от плънката и завийте на руло, добавете в тиквената смес още 3 лъжици захар, ако обичате повече сладкото. Поставете готовото руло в тавата, като подвиете краищата му, за да не се разпръсне плънката. Подгответе още две рула, намажете ги със смес от разбит яйчен жълтък и една лъжица вода. Печете 45 минути на 180 градуса.