Повече от 470 000 деца са включени в програмата за здравословно хранене. Вече девет години МЗХГ прилага програма за здравословно хранене при децата. Програмите са „Училищен плод и „Училищно мляко“, но от настоящата учебна година те са обединени. Целта е у децата да бъдат изграждени навици за здравословно хранене. На малчуганите се раздават плодове, зеленчуци и мляко. Те са придружени с подходяща информация за характеристиките им и значението за здравето.
“Смята се, че чрез тази инвестиция в бъдеще ще се намалят разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров. Темата беше дискутирана по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ в София.
„Възпитаването сред децата, на навици за здравословно хранене, повишаването на качеството на храните и подобряването на техните характеристики, следва да бъдат един непрекъснат и свързан процес”, смята Димитров.
Той припомни, че предстои парламентът да приеме новия Закон за храните. Негова основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните.
Здравото и образовано младо поколение е бъдещето на Европа, затова е немислимо нещата да бъдат изпуснати от контрол. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че затова България предлага дискусия по темата.
Директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън благодари за избраната тема и посочи значимостта й. Той също подчерта значимостта на здравословното хранене.
Четете още: Шоколадов Оскар за производители от Пловдив