4,2 млн. лв. са изплатени на бенефициери по морската програма

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 4,2 млн. лв. (  4 179 917 лв.) на 24 бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020). По сметките на 12 кандидати, които изпълняват публични проекти, са преведени 2 546 247 лв. По още 12 договора, които се реализират от частни кандидати, са наредени 1 633 670 лв.

Най-голямо плащане, насочено за изпълнение на общинските инвестиции, в размер на 344 037 лв., е оторизирано на Община Варна. Проектът е по мярка 2.1.1 „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местните инициативни рибарски групи (МИРГ) „Варна, район Аспарухово – Белослав – Аксаково“. С подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) кандидатът изгражда образователно-информационен център и зона за спорт в рибарско селище „Карантината“.

На Община Бургас са преведени 239 693 лв. по мярка 1.8 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и лодкостоянки“, сектор „Инвестиции, насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки“. Субсидията е насочена за изграждане на защитена лодкостоянка в кв. „Сарафово“, гр. Бургас.

Друг публичен проект, по който са изплатени 200 626 лв., е на Община Поморие. Местната власт изпълнява договор по мярка 4 „Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на  МИРГ „Поморие“.    Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за ремонтно-възстановителни дейности на сградата на „Музей на солта“ в гр. Поморие и прилежащата солна инфраструктура.

ДФЗ изплати 194 265 лв. на Община Шабла по мярка 2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура, свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Шабла – Каварна – Балчик“. Финансовата помощ се отпуска за изграждане на Рибарско селище в с. Крапец, където риболовът е традиционен поминък за населението, а за голяма част от него и единствен начин за препитание.

На Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са оторизирани общо 1 158 936 лв. за изпълнението на три проекта по ПМДР 2014-2020. По най-големия като инвестиционна стойност проект са изплатени 493 288 лв. Финансирането е по мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“. Средствата ще бъдат разходени за изработката и поставянето на марки върху рибарските уреди, мрежи и пособия, които се използват от лицата с разрешителни за извършване на стопански риболов на територията на Република България.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА