Приблизително 360 хил. тона хляб се произвежда на година у нас, пресните хлебни и сладкарски и изделия са около 60 – 65 хил. тона, а около 12 – 13 хил. тона са хрупкавият хляб и сухарите. Почти цялото вътрешното потребление – над 99% се покрива от местно производство. Асортиментът от продукти, предлагани на пазара, постоянно се разширява. Това пише министърът на земеделието Десислава Танева в поздравителен адрес по случай днешния Денят на хлебаря.
Износът на хляб у нас се увеличава . През 2011 г. сме изнасяли малко над 1000 тона, а износът към 2015 г. е достигнал до 4,7 хил. тона. Хлебарските, тестените и сладкарските продукти са на водещо места в износа на селскостопански продукти след пшеницата, слънчогледа и слънчогледовото олио и тютюневите изделия. Те имат относителен дял от 5% от общия аграрен износ за 2015 г.
Министър Танева призовава хлебарите у нас да се придържат към българския държавен стандарт за хляб.