3000 трактора влизат в Берлин, гръцките фермери също излизат на площадите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Германските фермери се очаква днес да подновят протестите си и да изпълнят улиците в центъра на Берлин в опит да накарат правителството да преосмисли плановете си за промените на данъците в сектора на селското стопанство, предаде Ройтерс. Междувременно през изминалата седмица румънските фермери блокираха Дунав мост 2, докато гръцките фермери също събират  селскостопанските машини на централните площади в населените места днес.

Очаква се около Бранденбургската врата и по околните улици да се съберат 3000 трактора, 2000 камиона и 10 000 души от цялата страна, с което да бъде дадено началото на седмица на национални протести.

Финансовият министър Кристиян Линднер планира да се обърне към протестиращите, а лидерите на партиите от управляващата коалиция поканиха водачите на протеста за разговори.

Немските фермери започнаха протести в цялата страна на 8 януари. Имаше тракторни паради, блокади и митинги на територията на цялата страна. Те протестират срещу намеренията на федералното правителство да се премахне отстъпките за фермерите върху дизела и превозните средства в селското стопанство, за да могат да бъдат осигурени около 900 млн. евро за бюджета.

В подкрепа на немските фермери се обявиха и занаятчиите.

Гръцки фермери също излизат на протест

Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат с трактори на протести с искане за финансова подкрепа и обезщетения от правителството, пишат гръцките медии.

Фермерите са взели решение да протестират срещу икономиите в новата политика на гръцкото Министерство на земеделието и храните, които засягат основните парични помощи за бранша.

Особено засилена е организацията на протестиращите в района на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на населените места днес. Селскостопанската асоциация на Ризомилос призовава за участие в шествие по магистралата между Лариса и Волос утре.

В град Катерини в Северна Гърция имаше протест още в петък, като шествия се организират и в района на Еврос (Североизточна Гърция) и на Солун, а също и в Науса, Гревена и Арта, в префектура Илия, Северен Пелопонес, и на остров Самос.

Земеделците в градовете Воница и Лепену в префектура Етолоакарнаниа, Централна Гърция, ще се активизират на 22 януари.

Фермерите настояват да се компенсират доходите им, тъй като секторът претърпя сериозни удари заради климатичните бедствия в страната – тежките есенни наводнения и мащабните летни пожари през изминалата година нанесоха големи щети на реколтата. Причина за намаляването на производството е и изменението на климата, което създава лоши земеделски условия и чести болести по растенията.

Земеделците претендират за пълни обезщетения и за график и проекти за възстановяване на щетите и отводняване на наводнените полета. Те изискват минималната сума за земеделските стопани на памук и царевица да бъде определена на 300 евро на декар, за люцерна – по 200 евро на декар, за лозя – по 600 евро, бадеми – 800 евро, фъстъци – 2000 евро, орехи и нар – 1000.

За животновъдите исканите обезщетения са в размер на по 300 евро за обновяване на овце и кози с продуктивни животни и по 500 евро за изгубения добитък при наводненията,  тъй като есента проливните дъждове  удавиха многобройни стада.


Още по темата:

Румънските фермери блокираха Дунав мост 2, преговарят за горива, субсидии, внос от трети страни

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА