Румънските фермери блокираха Дунав мост 2, преговарят за горива, субсидии, внос от трети страни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Към тях се присъединиха и превозвачите, предстоят срещи по браншове

Представители на превозвачите и фермерите от Румъния отиват днес в министерството на финансите в Букурещ, след като вчера проведоха срещи в земеделското и транспортното министерство, предаде Аджерпрес.

След близо четиричасови консултации в транспортното ведомство, снощи ресорният министър Сорин Гриндеану съобщи, че е подписал протокол заедно с техните представители.

“Има неща, които в резултат на дискусиите можем да направим и това е, с което се ангажирахме. Вероятно ще се обсъждат и други въпроси, които не засягат само министерството на транспорта. Въпросът за застраховките “Гражданска отговорност” ще бъде отнесен в Органа за финансов надзор (ASF)“, уточни Сорин Гриндяну, цитират от Диджи24.

Според медията протоколът, подписан вчера, включва шест точки, които според министерството на транспорта могат да бъдат изпълнени в рамките на 30 дни: камионите от страни извън ЕС да преминават през отделни трасета по границите и на пристанище Констанца; регламентиране на прилагането на глоба за липса на винетка, ако времето, прекарано в чакане за преминаване на границата, надвишава валидността на винетката за този ден; определяне на лимити в съответствие с европейското законодателство и от други страни членки на ЕС по отношение на толеранса за превишаване на теглото на товарни автомобили с максимум 5 процента; установяване на лимити по време на селскостопанските кампании за камионите, превозващи зърно и др.

Превозвачи и фермери в Румъния започнаха поредица от протести в сряда, недоволни от увеличението на застраховката “Гражданска отговорност” и от поскъпването на бензина и дизела от 1 януари, съобщава БТА.

Демонстрациите им продължават да създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове. Вчера вечерта недоволните блокираха и граничния пункт с България при Калафат. Органите на реда предупреждават, че заради протестите, и днес в много части на страната движението ще се извършва с минимална скорост и е възможно да се образуват задръствания. Присъствието на полиция и жандармерия на входовете на румънската столица отново ще бъде засилено.

В петък, след среща с демонстрантите, министър-председателят обяви, че ще бъдат създадени няколко работни групи, които да анализират исканията на протестиращите.

Утре се очаква да заседава първата работна група по въпросите на земеделието, във вторник ще се състои среща по въпросите на транспорта, а в сряда ще се събере работната група по въпросите на застраховката “Гражданска отговорност”.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА