Площите за производство на зеленчуци в страната през 2016 г. са били 60 267 ха или с почти 30% повече в сравнение с 2015 г. Това сочи аграрният доклад на МЗХГ. Откритите площи, заети със зеленчуци са 59 265 ха, а оранжерийните – 1 002 ха, което е съответно с 30,5% и 3,5% повече на годишна база. Реколтираните площи на открито са били 58 069 ха, което е повече спрямо 2015 г., когато хектарите са били 43 914 ха.
Реколтата от зеленчуци през 2016 г. е възлизала на 812,3 хил. тона, от които 699,2 хил. тона от открити площи и 113,1 хил. тона – оранжерийно производство. Спрямо предходната година, общото производство на зеленчуци у нас се увеличава от 32,4%, като производството от открити площи нараства с 35,5%, а това от оранжерийни площи – с 16,4%.
Най-много са произведените домати – 141,4 хил. тона, следват картофите – 127,2 хил. тона, дини – 85,7 хил. тона, зеле – 75,7 хил. тона и пипер – 72 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 473 тона.
От министерството отчитат, че при почти всички групи зеленчукови култури има увеличение на реколтираните площи спрямо предходната 2015 г. Фактор за това е прилаганото обвързано подпомагане. По-значителен ръст се наблюдава при пресните бобови култури – със 77,8%, слет това са плодовите зеленчуци (включително дини и пъпеши) – с 58%, зеленчуците от рода Brassica – с 55,3% и сухите бобови култури – с 47,2%. Ръст, но по-умерен, има при кореноплодни, грудкови и луковични, без картофи – с 21,5% и листните стъблени зеленчуци (без тези от рода Brassica) – с 8,9%. Същевременно, реколтираните площи с картофи и ягоди намаляват съответно с 24% и 11,4%.
Тиквите са първенци. С най-голям относителен дял от реколтираните площи със зеленчуци през 2016 г. са площите, заети с тикви – 20,3%, следвани от тези с картофи – 14,4%, дини – 8,2%,и нахут – 8,1%. По видове зеленчукови култури, миналата година се отчита значително увеличение на годишна база при реколтираните площи с тикви – близо пет пъти, леща – над два пъти, зелен фасул – близо два пъти, зелен грах – със 76,1% дини – с 47,5% и домати – с 34,5%. Най-чувствително намаление спрямо 2015 г. се наблюдава при реколтираните площи с бамя – със 77,9%, салати и марули – с 65,8%, тикви за семе – с 52%, арпаджик – с 49% и патладжани – с 36%.