30% ръст на площите със зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Площите за производство на зеленчуци в страната през 2016 г. са били 60 267 ха или с почти 30% повече в сравнение с 2015 г. Това сочи аграрният доклад на МЗХГ. Откритите площи, заети със зеленчуци са 59 265 ха, а оранжерийните – 1 002 ха, което е съответно с 30,5% и 3,5% повече на годишна база. Реколтираните площи на открито са били 58 069 ха, което е повече  спрямо 2015 г., когато хектарите са били 43 914 ха.

Реколтата от зеленчуци през 2016 г. е възлизала на 812,3 хил. тона, от които 699,2 хил. тона от открити площи и 113,1 хил. тона – оранжерийно производство. Спрямо предходната година, общото производство на зеленчуци у нас се увеличава от 32,4%, като производството от открити площи нараства с 35,5%, а това от оранжерийни площи – с 16,4%.

Най-много са произведените домати – 141,4 хил. тона, следват картофите – 127,2 хил. тона, дини – 85,7 хил. тона, зеле – 75,7 хил. тона и пипер – 72 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 1 473 тона.

От министерството отчитат, че при почти всички групи зеленчукови култури има увеличение на реколтираните площи спрямо предходната 2015 г. Фактор за това е прилаганото обвързано подпомагане. По-значителен ръст се наблюдава при пресните бобови култури – със 77,8%, слет това са плодовите зеленчуци (включително дини и пъпеши) – с 58%, зеленчуците от рода Brassica – с 55,3% и сухите бобови култури – с 47,2%. Ръст, но по-умерен, има при кореноплодни, грудкови и луковични, без картофи – с 21,5% и листните стъблени зеленчуци (без тези от рода Brassica) – с 8,9%. Същевременно, реколтираните площи с картофи и ягоди намаляват съответно с 24% и 11,4%.

Тиквите са първенци. С най-голям относителен дял от реколтираните площи със зеленчуци през 2016 г. са площите, заети с тикви – 20,3%, следвани от тези с картофи – 14,4%, дини – 8,2%,и нахут – 8,1%. По видове зеленчукови култури, миналата година се отчита значително увеличение на годишна база при реколтираните площи с тикви – близо пет пъти, леща – над два пъти, зелен фасул – близо два пъти, зелен грах – със 76,1% дини – с 47,5% и домати – с 34,5%. Най-чувствително намаление спрямо 2015 г. се наблюдава при реколтираните площи с бамя – със 77,9%, салати и марули – с 65,8%, тикви за семе – с 52%, арпаджик – с 49% и патладжани – с 36%.

Четете още: България произвежда най-много тикви в ЕС

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА