Близо 45% ръст в засадените открити площи с пъпеши, спрямо 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Засадените картофи на открито са с 27% по-малко

Към 20 юни 2024 г. се отчитат значително повече засадени открити площи с дини – с 38,9% и пъпеши с 43,8% спрямо година по-рано. Спрямо аналогичния период от миналата година, площите с пъпеши са били 1 851 ха. За сравнение, в края на юни 2024 г. те вече са 2 662 ха. Аналогична е ситуацията с дините. При отчетени 3 279 ха през юни 2023 г., в края на юни т.г. засадените площи са 3 279 ха.

Площите с домати на открито също нарастват, макар и по-слабо – с 1,3%, докато при тези с пипер, ягоди, зеле, краставици и картофи е налице намаление от 1,9% (пипер) до 27,2% (картофи).

При изпреварващ темп на реколтиране на площите през настоящата година, засега продукцията от картофи и краставици на открито бележи ръст от около два пъти на годишна база.

Съществено над нивата отпреди една година са и добитите количества зеле (с 47,7%) и ягоди (с 14,9%).

От началото на 2024 г. до момента в страната са произведени с 19,6% повече оранжерийни краставици и с 6,2% по-малко домати в сравнение с аналогичния период на миналата година.

Цени на плодове и зеленчуци в края на юни

В рамките на последната седмица на тържищата в страната се отчита намаление на средните цени на едро на череши (с 2,3%), оранжерийни домати (с 5,6%), зеле (с 6,3%) и картофи (с 9%).

Същевременно, при краставиците е налице поскъпване – с 9,6% за българските оранжерийни и с 19,6% за вносните.

Цената на вносните ябълки се запазва на нивото от предходната седмица. Годишните изменения на цените на наблюдаваните плодове и зеленчуци са
преобладаващо в посока надолу.

Вносните ябълки, оранжерийните домати, картофите, черешите и зелето са поевтинели с между 4,8% (ябълки) и 30,2% (зеле) на годишна база.
Само краставиците се предлагат на по-високи цени от миналогодишните – с 4,6% българските оранжерийни и с 15,9% вносните.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама